به گفته رئیس اداره زنان و خانواده ستاد امر به معروف و نهی از منکر تهران، کلینیک ترک بیحجابی، برای دوست داران حجاب و کسانی که میل به محجبه شدن دارند دایر شده است، اما خبرهایی که در فضای مجازی منتشر میشود به گونهای است که اکثریت کاربران گمان میکنند، قرار است بستری شدن در این کلینیک، جزای بدحجابی و در تکمیل فرایندهایی مثل گشتهای ارشاد باشد و این ذهنیت با توجه به بار معنایی و خاطرات جمعی منفی از کلینیکهای ترک اعتیاد قابل پیشبینی بود.
در متن خبر منتشر شده توسط پایگاه خبری و رسانهای حوزههای علمیه خواهران، تأکید شده که این مرکز، بخشی از نقشه راهبردی «زیست بوم غیرت، حیا، عفت، حجاب» است که هدف ارائه خدمات روانشناختی و مددکاری به افرادی که تمایل به رعایت حجاب دارند طراحی شده است.
بنا بر این، احتمالاً قصد این بخش از نقشه راهبردی نامبرده، فراخواندن کسانی است که تا پیش از این در انتخاب پوشش خود، رویه غیراسلامی داشتهاند و الان دوست دارند به حجاب اسلامی نگاه دیگری داشته باشند و مختارانه این نوع پوشش را انتخاب کنند و یا محجبه هستند و از رفتارهای اجتماعی نگرانی یا ناراحتی دارند.
زنان ایران سالها است که در مراتب و طبقات مختلف رعایت حجاب قرار گرفتهاند و با این وجود، تقریباً همزیستی خوب و مسالمتآمیزی میان بخش بزرگی از زنان این طبقات مختلف شکل گرفته بود، اما با ظهور گشت ارشاد و جریانهایی مثل «دوربین ما اسلحه ما» و رخدادهای ۱۴۰۱، ماجرا عوض شد و تنشهای شدیدی میان افراد مختلف با سطح باورهای مختلف درباره پوشش برقرار شد.
این در حالی است که امر به معروف و نهی از منکر، کاری تخصصی است که احتیاج به آموزشهای خاص خود دارد و اقدام نادرست به آن، ممکن است تنها باعث کدورت و ایجاد تنش داخلی شود همانطور که حالا ستاد امر به معروف و نهی از منکر هم به آن اشاره کرده و اعتراف کرده است پذیرش حجاب، در جامعه پایین آمده است.
از این حیث، اگر کلینیک ترک بیحجابی، به قصد تزریق حال خوب و ارائه خدمات روانشناختی و آموزشی به قشر متدین و محجبه در مواجهه با تنوع پوشش در جامعه باشد، باید از این ایده استقبال کرد.
یکی از مخاطبان فراز، که زن محجبهای است در گفتگو با ما درباره نگرانیهای خود و تصدیق ادعای ستاد امر به معروف و نهی از منکر گفت: تا پیش از جریانات ۱۴۰۱ زنان محجبه کمتر در معرض قضاوت و برخوردهای اجتماعی در کنار افراد با حجابِ کمتر قرار میگرفتند، اما با پررنگ شدن اختلاف عقیده و سلیقه در پوشش، بعضی از افرادی که به حجاب باور کمتری دارند، از حضور محجبهها احساس ناراحتی میکنند.
شهلا که خودش در مترو تجربه برخورد با دختران بیحجاب زیادی را داشته گفت: البته من هرگز آمر به معروف نبودم و معتقدم پوشش هر کس به خودش مربوط است، ولی مواقعی که با زنان بیحجاب مواجه میشوم، سعی میکنم با آنها ارتباط چشمی نداشته باشم، چون گاهی حس میکنم بعضی از آنها از من متنفر هستند، در حالی که من حضور آنها را در جامعه پذیرفتهام.
این دختر ۳۵ ساله که به طور حرفهای ورزش میکند تجربه جالبی را نقل کرد: یک روز که در حال تعویض لباس در رختکن باشگاه بودم، وقتی مقنعه سر کردم و چادرم را برداشتم، دو دختر با تعجب به من نگاه کردند و گفتند واقعاً انتظار نداشتیم تو محجبه باشی! به آنها لبخند زدم و خارج شدم و متوجه شدم نگاه بخش بزرگی از جامعه، به ما خارقالعاده و خلاف واقع است و این اختلافات نشات گرفته از برخورد افراطی در امر به معروف و ناراحتکننده است.
شهلا «کلینیک ترک اعتیاد» را به این شرط که اجباری برای استفاده از آن نباشد مفید دانست. به قول شهلا، این مرکز تا جایی که برای تزریق حال خوب و آموزش برخورد با افراد با حجاب کمترباشد، میتواند برای محجبههای مذهبی مفید باشد، اما اگر قرار باشد کسانی با پوشش غیر اسلامی را به زور به آن بیاورند، تنها نتیجه آن، ایجاد انزجار و تنفر بیشتر از قشر متدین خواهد بود.
کلیدواژه «کلینیک ترک بیحجابی» و نگرانی از تصمیمات قهری علیه افراد با پوشش غیراسلامی در شرایطی فراگیر شد که بنا بر تحقیقات میدانی خبرنگار فراز، بیشتر از یک ماه است که حداقل در ۳ نقطه پر تردد غرب تهران، حجاببانها و گشتهای ارشاد، برخلاف گذشته مستقر نیستند و تب و تاب اخبار آن به شدت کاهش پیدا کرده است و به نظر میرسد قرار است رویه ملایمتری در این مورد پیش گرفته شود.
در همین راستا در تماس با ستاد امر به معروف و نهی از منکر کشور، متوجه شدیم که این طرح، از طرف ستاد امر به معروف و نهی از منکر تهران پیشنهاد شده است و ستاد کشوری هنوز موضع مشخصی راجع به این پیشنهادیه ندارد و به زودی بیانیه خود در این باره را به اطلاع عموم خواهد رساند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟